Hvor kommer Adventisterne fra, især dem i Nærum?

Følgende er en meget kortfattet historie herom.

I 1840 tallet i USA var der en række ildsjæle der brændte for en sag, baseret på forkert tolkning af bibelen!  De troede at Jesus ville komme igen d. 22 oktober 1844!. Trods skuffelsen, improviserede de og udviklede sig videre til hvad idag er en verdensomsspændende kirke med ca 20 million medlemmer, Syvende-dags Adventiserne.  Du kan se mere om denne begyndelse i følgende dramatiserede film: (den er lang så tag den evt. i små bidder). Filmen er ikke så propangdere som man evt. kunne frygte, og holder sig til de historiske kendsgerninger.

Beretningen i filmen slutter i 1860 tallet, og i de følgende års spredte adventistkirken til danmark hvor mange aktiviteter var koncentreret i Skodsborg/Nærum området. Her er hvordan det skete.

De fleste kender Kellogg’s morgenmads produkter, og de stammer faktisk fra køkkenet på Battle Creek Sanitarium (i Michigan i USA) som var stiftet af adventistlægen John Harvey Kellogg, som sammen med sin bror, W.K. Kellogg, opfandt cornflakes. De var begge fantastiske ildsjæle, og lå i et årelangt juridisk slagsmål om hvem ejede rettighederne til Cornfalkes.  En spændende bog der ikke bare fortæller om de to brødre, men giver indsigt i sundhedsbehandlingen i 1800/1900 tallet er meget læseværdig.

På Wikipedia er der også er udførlig artikel om John Harvey Kellogg, som fascinerede, tankevækkende, og måske lidt chokerende læsning!

Den danske dyrlægestuderende, Carl W. Ottosen rejste til Battle Creek, og inspireret af hvad han så der, flyttede til danmark og startede bl.a. Skodsborg Badesanatorium som på mange områder var foran sin tid med helse og vegetarisk kost,  Læs mere om Ottosen på Wikipedia her.

Sanatoriet i Skodsborg med dets mange ansatte adventister, dannede grundlaget for Skodsborg Adventistkirke, og senere Nærum Adventistkirke. Udover de mange Adventister der arbejde der var der også mange elever på Sanatoriets Fysioterapiskole.  Der findes en aktiv Facebook side med mange der var på Skodsborg i den tid.

Ved sin konkurs i 1992 blev Sanatoriet overtaget af Augustinusfonden. Det drives videre idag som Kurhotel Skodsborg. (Wikipedia: Kurhotel Skodsborg)

Skodsborg Adventistkirken som var på samme matrikel som Sanatoriet, blev revet ned, og afløst af lejligheder. Adventist menigheden i Skodsborg blev derefter fusioneret med Nærum Adventist menighed. Du kan læse flere detaljer om menigheders historie her samt lidt historie om Nærum og dens ildsjæl Alfred Christensen.

Men trods konkursen, driver Adventistkirken idag verdens største antal protestantiste hospitaler. Og med sin fokus på et holotisk syn på menneskets sundhed, er Loma Linda, Californien, med en stor koncentration af Adventister, en af verdens fem “Blue Zones“.

……

En film om Sabbaten produceret af en uvildig producent Martin Doblmeier for PBS tv i USA.  Du kan se den her.